#MÆNDMEDPORCELÆN

Indrømmet; jeg har en ret massiv mængde porcelæn stående i skabene. Altså det er ikke et misbrug men, jeg kan dække op til flere mennesker end der er plads til i min lejlighed. Jeg har hverken skabene fyldt op med det dyreste, fineste eller mest komplette stel i verden. Mange venner har gjort mig opmærksom på min last, og Johanne har (kærligt) mobbet mig og har vist sine følgere en del af omfanget. Så nu tænkte jeg at det var på sin plads at jeg lige luftede porcelænet. 

"Zenit" fra Egersund er noget af det første i min samling.

Lad mig starte der hvor jeg tror det hele er begyndt. Hos min bedsteforældre på begge sider. For hos min farmor & farfar var der altid flot dækket op med musselmalet porcelæn, det rigtige bestik og de fine glas. Eller ikke altid, men når der skulle være fest og damaskdugen var presset til perfektion. Hos min mormor & morfar var der også altid dækket flot op, men her var det mere porcelæn fra 70erne eller Esbjergstellet. Men alle samlede på noget. Farmor på musselmalet, og mormor og morfar på gode ting af alle slags. Min mor samler også, vil min far mene, så jeg har det ikke fra fremmede. For et par uger siden kunne jeg forstå på min søsters kæreste at hun besidder samme evne. Så måske er det så en familiekvalitet?

Da jeg flyttede hjemmefra ejede jeg ikke andet stel end et startsæt fra Bilka til 8 personer. Og det var en fin start. Hurtigt endte jeg dog på jagt i alverdens genbrugsbutikker efter stel og udstyr til køkkenet. Både forme, gryder, salatbestik, skåle, kogebøger og stel. Altsammen noget jeg stille og roligt har samlet til huse. En del bor her endnu, andet er kommet videre. Lige nu tæller listen:

71 flade tallerkener
34 kagetallerkener
68 dybe tallerkener
44 underkopper
45 kopper

Og selvom denne liste måske overvælder de fleste, så er det naturligvis ikke 71 ens flade tallerkener. Der er mange størrelser, farver og slags bag hvert tal. Det her var bare den mest overskuelige måde at dele det op på. Derudover kommer der skåle, æggebægre, kander og glas. Det er klart. Men her er det hårde tal altså.

Og hvad består min samling så af lige nu? Jeg har Egersund “Zenit” og “Zig Zag”, “Blå Koka” fra Rörstrand, “Tangent” fra Lyngby, “Blå Tone” fra Bing & Grøndahl, “Hvid Riflet”, “Hvid Riflet Coupé”, “Palmette” og “Blå Riflet” fra Royal Copenhagen. Og så en masse små finurligheder jeg ikke har navn på, men som røg ind fordi de var fine.

Alt dette porcelæn er jo samlet over lang tid, og fordi jeg altid har haft interesse for mad. Og når man kan li at lave mad og interesserer sig for dét, tror jeg at det er helt naturligt at have interesse for tallerkenen det skal serveres på. Sådan har det i hvert fald været for mig. Og med hele kagetingen er det ikke en interesse der er blevet mindre eller kedeligere. Tvært imod! 

Så når Johanne og jeg engang får solgt min lejlighed og rykker ind har jeg advaret hende. Der er MEGET køkkengrej at flytte ind. Og jeg får svært ved at give slip på det meste af det. Men hun er heldigvis en sød og forstående kæreste. Og så har vi fundet en løsning hvor jeg er køkkenminister og hun er badeværelsesminister. Smart, ikke? 

Min samling af porcelæn bliver i hvert fald ikke mindre med tiden. Måske vi får behov for at bygge til engang, eller en form for intervention. Så må jeg tage det med. På den lyse side kan min hobby stables, spise af og hygges omkring. Og jeg står ved det uden skam; hej jeg hedder Jesper, jeg er 30 år gammel og jeg elsker flot porcelæn!

11 tanker om “#MÆNDMEDPORCELÆN”

 1. Hey Jesper. Jeg er VILD med din samling. Elsker mulighederne med at mikse lidt.. ??… Gammelt, nyt, samt hvert stel har sit helt eget udtryk når det kommer i brug..
  Hilsen Louise, 37 år,- som også mikser på kryds og tværs ?

 2. Det er en fantastisk samling 🙂 Jeg er helt ny-samler og har kun lige indkøbt mine første tallerkener – de fine, med mågen! Nu går turen på jagt efter flotte tallerkener i de forskellige genbrugsbutikker når økonomien tillader det og jeg håber at jeg med tiden kan udbygge min samling, så den bliver flot som din!

  1. Tak Trine. Jeg er sikker på at din samling bliver god! Det tager tid, og det må det godt 🙂 God jagt…

 3. you’re really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a wonderful job on this topic!

 4. Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before
  but after reading through some of the post
  I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.